Başkent Üniversitesi 8 Mart etkinliklerini son dört yıldır bir haftayı aşan etkinlikler dizisi ile ele alıyor. Başkent Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmalar Merkezi (TOCAM) ve Başkent Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü (BÜKİK) tarafından düzenlenen 8 Mart Kadınlar Haftası etkinlikleri kadın sorunlarının masaya yatırılması ve çözüm önerileri geliştirilmesi için önemli bir işlev görüyor.Sağlıktan spora, sanattan bilime her alanda kadının güçlendirilmesi ve bu alanda farkındalık geliştirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında bu yıl da bir hafta sürecek bir dizi etkinlik planlandı. 2- 6 Mart tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerin ilki olan 100 Kadın 100 Eser Sergisi ile 8 Mart Kadınlar Haftası’nın açılışı gerçekleşti.
100 Kadın 100 Eser Sergisi
Başkent Üniversitesi çok özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, 100 Kadın 100 Eser adlı Plastik Sanatlar Sergisi açıldı. Türkiye’nin dört bir yanından sanatçılar eserleriyle sergide yerini aldı. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal da sanatçıları yalnız bırakmadı. Prof. Dr. Haberal konuşmasında Başkent Üniversitesi’nin kadın istihdamındaki öncü rolünün altını çizdi.
Düşündüren Sorgulatan Eserler Başkent’te
2 Mart 2020 tarihinde Türkiye’nin dört bir yanından kadın sanatçıların kadın temalı eserleri Başkent Üniversitesi’nin Bağlıca Kampüsünde bulunan Galeri Başkent’te öğrenciler ve sanatseverlerle buluştu. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdülkadir Varoğlu ve Prof. Dr. Nermin Yeniköse’nin katılımıyla gerçekleşen sergi açılışında eser sahibi olan kadın sanatçılar da hazır bulundu.
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Seramik Sanatçısı Sibel Aktaş’ın küratörlüğünde düzenlenen sergide yer alan ve titizlikle hazırlanan eserlerin kadın sorunlarına ışık tutan, düşündüren, sorgulatan eserler olması öğrencilerin yoğun ilgisini çekti.
Prof. Haberal: Başkent Kadın İstihdamında Öncü Rol Üstleniyor
Serginin açılışında konuşan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal Başkent Üniversitesi’nin kadın istihdamında hem Türkiye’deki pek çok kurum, hem de diğer üniversiteler ile kıyaslandığında öncü bir rolü olduğunu belirtti. Prof. Haberal yalnızca kadın istihdamında değil, kadın yönetici oranında da Başkent Üniversitesinin birinciliği koruduğuna vurgu yaptı. Kadınların üst yönetim kadrolarında aktif bir şekilde yer almasının olumlu sonuçlar doğurduğuna değinen Prof. Haberal, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın vizyonuyla hayata geçen Başkent Üniversitesi’nin tüm Türkiye için örnek bir model olduğunu söyledi.
Sergide Yer Alan Sanatçılar
Aslı Özen, Aysel Kul, Ayla Aksoyoğlu, Ayla Onar, Aynur Ocak, Aysel Gözübüyük, Ayşe Ergüner,Aysun Subaşı, Aynur Tıkıroğlu, Aynur Mahmutova Kaplan, Bilge Öztoplu, Burcu Bayazıt, Cemre Atay, Ceylan Haberal, Çiğdem Çallı, Dilan Karakuş, Döndü Işıl Doğan Duygu Özkır, Ebru Küçükkerniç, Eflatun Lale Şen, Emine Kasap Karakoç, Emine Ceylan Özdemir, Emel Gülçin Ülker, Esra Algın, Ece Ayça Kemaloğlu, Fatma Birsen Ulusanoğlu Fatma Türköz, Fatma Nazan Özsaka, Feyhan Bayık, Ferda Demirel, Fevziye Çadırcı, Filiz Pelit, Filiz Çolak, Figen Aydoğmuş, Funda Tamkavas, Fulya Turan, Füsun Özyıldırım, Güler Dişbudak, Gülay Bilge, Gülseven Narin Demir, Gülizar Doğaray Karaçam, Gönül Parlak Avcı, Hüsniye Ceylan, Hatun Yerlikaya Ongun, Hatice Aykonat, Hatice Okan,Hüsna Dişbudak, İclal Erentürk Güçsav, İlknur Şen, İzel Erbaş, Layika Berrak Ertuncay, Lerzan Saya, Menekşe Sümer, Melek Yıldız Ergül, Makbule Ayaz, Malike Kırca Baysu, Mine Sarmış Çaylak, Nevruz Erken, Neşe Çetin, Nihan Akdemir, Nevim Kayaoğlu, Nur Gökbulut Nurşen Aksakal Kantar, Nurhilal Harsa, Özge Gökbulut, Öznur Aksoy, Özlem Alp, Perihan Keki, Rabia Çalışkan, Rana Sirkecioğlu, Satenay Kozakoğlu, Saime Uyar, Semra Taşdemir Seyhan Çırak, Sena Sengir, Selma Aslantaş, Senem Çınarbaş, Sibel Aktaş, Sibel Radiye Gül, Sibel Nas, Suna Sönmezalp, Süheyla Sabır, Şengül Acil, Şeyma Topçu, Şimal Ece Genç,Şule Kaya, Şükran Öztürk Tunç, Tülin Demir, Ufuk Can, Ümit Kara, Ümmihan Bulut, Yasemin İlhan, Yasemin Kayabaşı, Yasemin Dörtan, Yasemin Topçuoğlu, Zehra Sengir, Zeynep Elbeyli, Zekiye Tellioğlu, Zeliha Seval Özpek.
Sanatçılar’ın Gözünden:
Fatma Birsen Ulusaloğlu: keçe sanatçısıyım, hobi olarak da mozaikle uğraşıyorum. Ders veriyorum keçeden. Ben Gaziantep’te yaşıyorum. Rehabilitasyon kökenli atık sanatçısıyım ve atıkları kullanıyorum. Ve atıklarla özellikle Anadolu’muzun kültüründe yaralarımıza değen mesajlar veren tablolar ve heykeller yapma çabasındayım.
Bir hafta sürecek etkinlikler kapsamında Cuma günü ise Türk siyasetinin mihenk taşlarından İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ‘Ailedemizden Anılar’ konulu bir söyleşi düzenleyecek.